Werken bij CCC FSS
Europedia
14 februari 2017

EFSA adviseert een lagere dosis erucazuur

De EFSA ( European Food Safety Authority) adviseert een verlaging van erucazuur, van nature aanwezig in bepaalde oliën. Dit geldt voor met name bakkerijproducten en Baby- en zuigelingenvoeding omdat uit onderzoek is gebleken dat de groep die het grootste risico loopt jonger is dan 12 maanden.

In de verordening (EU) nr. 696/2014 wordt nog gesproken over een maximumgehalte van 50 g/kg aan erucazuur in plantaardige oliën en vetten, evenals in levensmiddelen en over 10 g/kg in levensmiddelen bestemd voor kinderen en baby’s. De Europese commissie heeft tussen 2000 en 2015 opnieuw een risico inventarisatie laten uitvoeren door de EFSA om deze normering beter vast te kunnen stellen.

Erucazuur is een natuurlijke plantaardige toxine die in hoge concentraties aanwezig is in voornamelijk de zaden van de Brassicaceae soorten (bijv. koolzaad of mosterdzaad en ook zaden van plantaardige gewassen zoals kales, kool en knolraap).

Koolzaad is de belangrijkste bron van plantaardige olie die bestemd is voor menselijke consumptie. Denk hierbij aan frituurolie of het maken van vetten en margarines, gebak en baby- en zuigelingenvoeding. Maar ook wordt het veel gebruikt bij de vervaardiging van diervoeders.

De Europese commissie heeft de EFSA opdracht gegeven om nader onderzoek te verrichten naar de gezondheidsrisico’s van dieren en mensen in relatie tot de aanwezigheid van erucazuur. Tussen 2000 en 2015, in 15 Europese landen, zijn er gegevens verzameld. Uit de publicatie van de EFSA, 9 november 2016, is gebleken dat de normen zouden moeten worden aangescherpt voor zowel diervoeding als voor voeding voor menselijke consumptie.

Wilt u advies of een analyse aanvragen neem dan contact op via: Sales-food-nl@eurofins.com

Vorige Pagina