Werken bij CCC FSS
Europedia
6 juni 2019

Energielabel nu ook voor voedsel?

Net als voor elektronische apparatuur en huizen kun je ook een energielabel voor levensmiddelen bepalen. Dit past in de huidige trend van nu, waarin mensen gezonder en langer leven en vaak een individueel aangepast voedingspatroon hebben. Inmiddels heeft Hak laten weten hun producten vanaf 1 september te willen voorzien van het energielabel volgens Nutri-Score en wil AH dit energielabel ook gaan invoeren voor hun online assortiment.

Vervanging
Nutri-Score wordt door verschillende partijen gezien als de vervanger voor het ‘ik kies bewust’ logo, dat ruim 2 jaar geleden verdween van de verpakkingen. Anders dan bij dit logo, houdt Nutri-Score rekening met alle – zowel positieve als negatieve- aspecten van een voedingsmiddel, waarbij o.a. vezels, eiwitten, fruit en groente, suikers, vetzuren, zout en energie tegen elkaar worden afgewogen.

Keuze
Op basis van deze rekensom komt een voedingsmiddel bijvoorbeeld als groen (A) of rood (E) uit de bus. In Frankrijk, Spanje en België is Nutri-Score al ingevoerd. In Europa is een burgerinitiatief gestart. In Nederland maken onder meer supermarktenkoepel CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel), de Consumentenbond en foodwatch zich sterk voor Nutri-Score. De Nederlandse voedingsindustrie, verenigd in de FNLI (Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie) heeft nog geen keuze gemaakt en wacht af. De overheid is er nog niet uit welk logo gebruikt moet gaan worden. Naast de Nutri-score zijn ook het Zweedse sleutelgatsysteem, het Engelse stoplichtsysteem in beeld. Tevens kijkt de overheid hoe deze modellen geïntegreerd kunnen worden met de Schijf van Vijf.

Rekenmethode
Producenten die het energielabel invoeren gebruiken voor de berekening de methode van Nutri-Score. Door in een rekenmodel verschillende nutritionele waarden in te voeren, komt hier een score A t/m E uit.

Meer weten?
Wilt u zich ook voorbereiden op deze veranderingen en weten hoe uw product scoort qua voedingswaarde of heeft u vragen hierover, over, labels of vermeldingen op het etiket?
Neem dan contact op met onze specialisten via foodsafetysolutions@eurofins.com

Vorige Pagina