Werken bij CCC FSS
Europedia
21 november 2016

Gesjoemel met eten… een onderzoek naar voedselvertrouwen en integriteit

De consumentenbond heeft onderzocht hoe het staat met het voedselvertrouwen en integriteit van consumenten in Nederland. Hiervoor hebben zij producten onderzocht, die eerder in verband zijn gebracht met fraude. Enkele conclusies uit het rapport zijn dat er bij ongeveer 20% van de producten een afwijking is vastgesteld en dat ruim 60 % van de consumenten zich zorgen maakt over fraude.

De laatste jaren zijn meer fraude gevallen aan het licht gekomen, o.a. melamine in melk, zuiverheid van olijfolie, herkomst van honing of paardenvlees in het gehakt. Dat deze gevallen aan het licht kunnen komen is mede te danken aan geavanceerde analysetechnieken, zoals PCR analyses voor het vaststellen van DNA of isotopenanalyses voor herkomst bepalingen.

Eurofins heeft laboratoria die deze technieken kunnen uitvoeren en continu bezig zijn met het verbeteren hiervan. Het is mogelijk om vervalsing in steeds lagere concentraties of van meer soorten te kunnen ontdekken.

Fraude kan plaats vinden op verschillende manieren en zelfs de voedselveiligheid kan hiermee in het geding komen. Naast voorbeelden die hierboven genoemd zijn met verdunning en vervanging, kan er ook fraude gepleegd worden met het vervalsen van herkomstcertificaten en het toevoegen van verboden (kleur)stoffen om gebreken te verdoezelen.

Wellicht ziet u door de bomen het bos niet meer en vraagt u zich af waar u als producent of retailer een risico loopt. Een risico analyse op basis van de door u ingekochte grondstoffen kan hier een uitkomst bieden.

Een kwaliteitsconsultant van Eurofins Food Safety Solutions bepaalt met u welke fraude risico’s er mogelijk van toepassing kunnen zijn en hoe u dit kunt borgen. Deze risico analyse kunt u gebruiken bij uw inkoopproces en borging van uw kwaliteitssysteem zoals BRC en IFS.

Wilt u meer weten over het analyseren van uw producten of weten welk risico u loopt, of wilt u meer informatie over een risicoanalyse of andere diensten, neem dan contact op met onze professionals van Eurofins Food Safety Solutions via mail: foodsafetysolutions@eurofins.com

Vorige Pagina