Werken bij CCC FSS
Europedia
29 december 2017

Hoeveel vezels zitten er in uw voeding?

Wellicht was het u al opgevallen, maar veel broden in het supermarktschap zijn tegenwoordig voorzien van een vezelmeter.

Voedingsvezels zijn niet verteerbare koolhydraten die zorgen voor een goede stoelgang. Het eten van vezels hangt samen met een lager risico op hartziekten, beroerte, darmkanker, borstkanker en diabetes type 2. Aanbevolen hoeveelheden voor vrouwen zijn volgens de maag-lever-darm stichting minimaal 30 gram per dag. Voor mannen is dit zelfs 40 gram. Belangrijke bronnen van vezels zijn groente, fruit, aardappelen, brood, ontbijtgranen, peulvruchten en noten.

In tegenstelling tot de koolhydraten en suikers, hoeven vezels niet persé gedeclareerd te worden op het etiket. Maar als uw product veel vezels bevat kunt u dit natuurlijk wel overwegen. Of u de claim ‘rijk aan vezels’ of ‘bron van vezels’ mag hanteren hangt af van de hoeveelheid vezels in uw product. Onze etiketteringsafdeling kan u hierover meer vertellen.

Om te weten hoeveel vezels er in uw product zitten kunt u uw product laten analyseren door het laboratorium. Hiervoor zijn verschillende methodes, welke het meest geschikt is, hangt o.a. af van de samenstelling en ingrediënten van uw product. Advies hierover kunt u inwinnen bij het Carbohydrate Competence Center van Eurofins Food Testing.

Meer weten over etikettering? Neem contact op met foodsafetysolutions@eurofins.com

Meer weten over analyse van vezels? Neem contact op met carbohydrates@eurofins.com

 

Vorige Pagina