Werken bij CCC FSS
Europedia

Aanvaardbare dagelijkse inname (ADI)

De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) is de maximale hoeveelheid van een stof die je levenslang dagelijks binnen mag krijgen zonder dat dit slecht is voor je gezondheid.

Een ADI wordt vastgesteld voor alle stoffen die niet van nature in de voeding voorkomen, maar daar bewust aan worden toegevoegd, zoals E-nummers (toevoegingen), diergeneesmiddelen en bestrijdingsmiddelen. In de Europese Unie krijgt een nieuwe toevoeging pas een E-nummer nadat deze is goedgekeurd door de Europese Voedselveiligheids Autoriteit (EFSA).

Een ADI bestaat alleen voor stoffen waarvan is bewezen dat ze niet kankerverwekkend zijn. Stoffen met kankerverwekkende eigenschappen worden nooit toegestaan in voedsel of in de voedselproductie en zullen dan ook geen ADI krijgen.

Maat ADI

De ADI staat meestal aangegeven in milligram per kilo lichaamsgewicht. Als de ADI heel klein is, staat het aangegeven in microgram. Omdat de ADI wordt aangegeven per kilogram lichaamsgewicht is de aanvaardbare dagelijkse inname voor lichte mensen en kinderen dus lager dan voor mensen die zwaarder zijn.

Bijvoorbeeld een persoon van 70 kilo mag van een toevoeging met een ADI van 40 milligram per kilo: 70 (kilo) x 40 (milligram) = 2,8 gram per dag binnen krijgen, terwijl een kind van 10 kg er maar 10 (kilo) x 40 (milligram) = 400 milligram per dag van binnen mag krijgen.

TDI

Voor stoffen die niet bewust aan voeding worden toegevoegd geldt een toelaatbare dagelijkse inname (TDI). Het gaat dan om milieuverontreinigingen zoals dioxines, pcb’s, zware metalen en natuurlijke gifstoffen.

bron: www.voedingscentrum.nl

Terug