Werken bij CCC FSS
Europedia

BRC

BRC staat voor British Retail Consortium en is eind vorige eeuw voortgekomen uit een initiatief van britse retail organisaties zoals Tesco & Sainsbury’s. In deze standaard staat beschreven hoe producenten hun voedsel dienen te produceren. Deze code is gebaseerd op de voedselveiligheidsprincipes van HACCP en ISO 9001 en schrijft voor aan welke productie en inrichtingseisen producenten van levensmiddelen moeten voldoen.

De BRC audit bestaat uit een audit en inspectie van zo’n 300 in de code beschreven punten. Een bedrijf kan na de audit ingedeeld worden in een A, B of C klasse. Dit is afhankelijk van het aantal kritische, major of minor afwijkingen dat tijdens de audit geconstateerd wordt. In de BRC code zijn specifieke eisen opgenomen rondom high risk  & high care productieruimtes en voor welke producten en processen dergelijke ruimtes vereist zijn. In de huidige BRC versie 6 is opgenomen dat bedrijven aandacht moeten besteden aan de beveiliging van productie- en opslaglocaties. Zij moeten een food defense plan hebben waarin zij beschrijven hoe zij voorkomen dat producten beschermd worden tegen diefstal of (al dan niet opzettelijk) besmet raken.

Een organisatie kan er bij BRC voor kiezen om onaangekondigd geaudit te worden. Dit kan alleen als men een voldoende score heeft gehaald bij de standaard audit. Overigens is dit niet verplicht, maar kan het dienen als extra onderscheidingsvermogen naar klanten

Terug