Werken bij CCC FSS
Europedia

Etiketteren

Producenten van voedingsmiddelen zijn verplicht informatie over het product op het etiket te vermelden. In de 120116 Verordening 1169 -2011 Voedselinformatie staat omschreven waaraan de informatie op het etiket moet voldoen en welke producten moeten voldoen aan de etiketteringswetgeving. Vanaf 13 december 2014 gaat deze wetgeving in.

Producten moeten voorzien zijn van een etiket voorzien van een aantal verplichte meldingen, waaronder o.a. de naam van het product, lijst met ingrediënten, stoffen die allergie of intoleranties veroorzaken, een hoeveelheidsaanduiding en een voedingswaarde vermelding.

Ook voor de manier waarop de verplichte meldingen op het etiket moeten staan zijn voorschriften opgenomen. De voedingswaarde moet bijvoorbeeld informatie geven over de energetische waarde, de hoeveelheid vet en verzadigd vet, koolhydraten en suikers en zout. Dit moet allemaal weergegeven worden in een lettertype dat tenminste 1,2 mm of groter is.

Uitzonderingen voor deze etiketteringsvoorschriften zijn ook benoemd in deze richtlijn. Producten die niet voorverpakt aan eindgebruiker verkocht worden hoeven bijvoorbeeld niet geëtiketteerd te worden. Voor kaas geldt dat er geen lijst van ingrediënten op de verpakking hoeft, mits deze alleen bestaat uit de ingrediënten melk, micro organismen en enzymen die noodzakelijk zijn voor de bereiding van kaas.

Ook voor de vermelding van de voedingswaarde op het etiket zijn uitzonderingen opgenomen in de verordening. Levensmiddelen (inclusief ambachtelijke levensmiddelen) die in kleine hoeveelheden aan eindverbruiker of plaatselijke detailhandel worden geleverd hoeven niet voorzien te worden van een voedingswaarde. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor thee en kauwgom.

Terug