Werken bij CCC FSS
Europedia

Gisten

Gisten zijn eencellige schimmels die worden gebruikt bij het maken van bepaalde voedingsmiddelen. Ze zetten suikers om in alcohol en koolzuurgas. Deze eigenschap is nodig voor de productie van bijvoorbeeld bier, wijn en brood.

Gisten kunnen eten ook bederven. Ze zorgen dan voor een andere smaak of uiterlijk. Dit is meestal niet ziekmakend.

Omschrijving

Gisten zijn eencellige micro-organismen die onder de schimmels vallen. Ze worden overal in de natuur aangetroffen maar vooral op planten en fruit. Gisten zijn betrokken bij de productie van wijn, bier, brood en diverse andere producten.

Gisten hebben voor hun groei altijd suiker nodig. Suiker zetten ze hierbij voor het grootste deel om in alcohol en koolzuurgas. Gisten zorgen verder voor een aangename geur.

Door deze eigenschappen zijn ze erg belangrijk bij het maken van bepaalde voedingsmiddelen. De geur is van belang voor de uiteindelijke smaak van een eindproduct. Bijvoorbeeld bij de bereiding van bier worden gisten gebruikt voor het alcohol en het koolzuurgas. Bij het maken van brood is vooral de geur en het koolzuurgas onmisbaar, het alcohol verdampt tijdens het bakken.

Soorten gisten

Er bestaan vele soorten gisten. De meest gebruikte gist is de soort Saccharomyces cerevisiae. Deze gist staat ook wel bekend als bakkergist en als biergist.

Veiligheid

Gisten kunnen voedingsmiddelen ook bederven, zoals vruchtensappen of jam. Ze zorgen vaak voor een afwijkende smaak of uiterlijk, maar maken je meestal niet ziek.

Bij het rotten van fruit spelen gisten vaak een rol. Rotte vruchten bevatten dan ook regelmatig een hoge hoeveelheid alcohol.

bron: www.voedingscentrum.nl

Terug