Werken bij CCC FSS
Europedia
12 april 2018

Kipsalade veroorzaakt voedselinfectie, “wie” is de dader?

Recent nog was in het nieuws dat tenminste 170 personen in de Verenigde Staten ziek zijn geworden door het eten van kipsalade die besmet was met Salmonella Typhimurium.

Salmonella wordt vaak geassocieerd met kip, maar of dat in dit specifieke geval ook de oorzaak is geweest is nog maar de vraag. Salades bestaan net zoals sandwiches en kant en klaar maaltijden uit veel verschillende ingrediënten. Veel van deze ingrediënten zijn potentiële besmettingsbronnen van bijvoorbeeld een Salmonella infectie.

Het is belangrijk voor producenten en voedselbereidingslocaties om een goede risicobeoordeling te maken van zowel ingrediënten als het productie- & bereidingsproces en daarbij alle voorkomende gevaren te identificeren. Een risicobepaling helpt u te bepalen waar en met welk ingrediënt u het grootste risico loopt. Niet alleen Salmonella, maar ook Listeria monocytogenes, E.coli, Bacillus cereus of Clostridium kunnen voor ernstige problemen zorgen.

Consultants van Eurofins kunnen u ondersteunen bij het opstellen van de risicobeoordeling, die tevens FSSC proof is. Daarbij kunt u met de training “beheersing microbiologische risico’s kant– & klare levensmiddelen” dieper ingaan op de gevaren rondom de ready to eat producten.

Wanneer u pathogenen aantreft in producten of procesomgeving, dan kunnen de Eurofins Laboratoria de isolaten typeren zodat u kunt zien of een bepaald type bacterie vaker voorkomt en helpen de bron te lokaliseren.

Meer weten, neem dan voor de mogelijkheden contact op met Eurofins Food Safety Solutions via foodsafetysolutions@eurofins.com of via 088 8310330

 

Vorige Pagina