Werken bij CCC FSS
Europedia
15 maart 2017

Koel of gekoeld bewaren, that’s the question…

Op het oog lijkt het hetzelfde, gekoeld of koel bewaren, en is er eigenlijk wel een verschil? En welke relatie heeft de bewaartemperatuur met de notatie van de uiterste consumptiedatum?

Eurofins Food Safety Solutions adviseert over etikettering

In de praktijk is het soms lastig om te bepalen wat je op je verpakking vermeldt. We komen dan ook beide termen tegen, soms zelfs op één verpakking. En wat moet je als consument doen als er op de verpakking staat “gekoeld bewaren bij max. 7°C, na opening koel bewaren ”?

Het warenwetbesluit bereiding en behandeling van levensmiddelen schrijft voor dat gekoeld bewaarde producten bij maximaal 7°C opgeslagen mogen worden. Het Voedingscentrum geeft aan dat gekoeld bewaren betekent “bewaren in koelkast bij max. 4°C”. “Koel bewaren” is volgens het Voedingscentrum bewaren bij 15-20°C in een voorraad- of kelderkast. Kortom, er is wel degelijk verschil tussen koel en gekoeld bewaren en niet zo’n klein beetje ook.

De wetgeving is duidelijk als het gaat om bewaartemperaturen en de daarbij horende notatie van de uiterste consumptiedatum. In de regel geldt dat de bewaartemperatuur voor gekoelde producten maximaal 7°C is. In dat geval moet de producent op het etiket  de tekst “ten minste houdbaar tot” vermelden.

Maar… dit geldt echter weer niet als het product korter houdbaar is dan 5 dagen of een afwijkende opslagtemperatuur (tussen 0-6°C) heeft.  In dat geval moet de vermelding “te gebruiken tot” op de verpakking komen.  Denk hierbij bijvoorbeeld aan  rauwe kip, dat wettelijk op max. 4°C bewaard moet worden.

Het antwoord op de vraag “koel of gekoeld bewaren”, is dus ook “gekoeld”, mits het natuurlijk een product betreft dat tussen 0-7°C bewaard moet worden. Let hierbij uiteraard wel op de manier hoe u de uiterste consumptiedatum vermeldt op de verpakking.

Bent u er na bovenstaande nog niet uit wat u moet vermelden op uw verpakking of wilt u de informatie op uw etiket laten controleren, dan kunt u contact opnemen met Christina de Willigen via foodsafetysolutions@eurofins.com

Vorige Pagina