Werken bij CCC FSS
Europedia
21 november 2016

Meer weten over Listeriabeheersing?

Dat Listeria monocytogenes voor voedselveiligheidsissues kan zorgen en dat borging van het risico op besmetting en  uitgroei hiervan in kant en klare producten belangrijk is, is al langer bekend.

Recentelijk heeft de NVWA haar controlebeleid voor kant en klare producten verscherpt. Tot de kant en klaar producten behoren nu ook:

  • producten die nog verhit moeten worden, maar waar mogelijk door verkeerd gebruik bij consument geen goede verhitting zou kunnen plaatsvinden
  • verhitte producten waar een nabesmetting kan plaatsvinden tussen afkoelen en verpakken.

De NVWA heeft met infoblad 85 een interpretatiedocument opgesteld met richtlijnen voor borging van de uitgroei van Listeria monocytogenes in kant en klare producten. Daarbij maken zij een onderscheid tussen producten die wél en producten die géén voedingsbodem voor Listeria monocytogenes kunnen zijn.

Eigenschappen die bepalen of een product een voedingsbodem is, zijn bijvoorbeeld:

  • pH
  • wateractiviteit
  • toegepaste conserveringsmethoden
  • bewaartemperatuur
  • houdbaarheidstermijn.

Listeria audit

Hoe weet u nu of uw producten een voedingsbodem kunnen zijn voor Listeria monocytogenes en of uw producten aan de wetgeving voldoen? Welke maatregelen kunt u nemen om het risico te verlagen?

Eurofins Food Safety Solutions kan hier antwoord op geven door het uitvoeren van een Listeria audit bij u op de productielocatie. Een consultant bekijkt uw processen, producten en recepturen en beoordeelt of de huidige beheersmaatregelen volstaan. Daar waar de borging verbeterd kan worden adviseert de consultant welke maatregelen u kunt nemen. Dit kunnen bijvoorbeeld aanpassingen in het proces of receptuur zijn, maar ook het uitvoeren van modelberekeningen of challengetesten die  kunnen ondersteunen bij de onderbouwing van het risico.

Omdat de consultant gericht kijkt naar uw specifieke situatie, voorkomt u onnodige berekeningen en challengetesten. Alleen daar waar het echt noodzakelijk is hoeft u deze uit te voeren.

Het resultaat van een Listeria audit is dat u precies weet voor welke producten u het risico t.a.v. Listeria monocytogenes dient te onderbouwen en kunt u aantonen bij autoriteiten en afnemers dat uw producten veilig zijn.

Meer weten?

Neem contact op met Eurofins Food Safety Solutions via

foodsafetysolutions@eurofins.com of Sonja Roessink 0570 523234 / 06 10900371

Vorige Pagina