Strengere regelgeving op komst voor acrylamide
14 december 2022Medio 2023 wijzigt de Europese Commissie Verordening (EU) 2017/2158, met de regelgeving voor acrylamide – de kankerverwekkende stof die ontstaat bij bakken of frituren van zetmeelhoudend voedsel op hoge temperatuur. Dat maakte de Europese Commissie onlangs bekend. Voor voedselproducenten die gebruikmaken van aardappelen, graanproducten en koffie heeft dit een behoorlijke impact. Zo verandert de wetgeving van referentieniveaus naar maximum limieten. En ook de hoogte van de limieten wordt aangepast. “We zien in de huidige analyseresultaten best wat overschrijdingen op de referentieniveaus”, vertelt Jaap Hengstmengel, Business Unit Manager van Eurofins LabCo. Ook volgens de EFSA zijn de acrylamide-gehalten in voedselproducten de afgelopen jaren niet consequent gedaald. “Daarom is het zaak om alvast te onderzoeken hoe u het acrylamide-gehalte omlaag kunt brengen, als het te hoog is.” Hoe pakt u dat aan?
Op dit moment hebben voedselproducenten alleen de verplichting om aan te tonen dat zij maatregelen nemen om het acrylamideniveau in voedingsmiddelen te verlagen. Maar dat gaat veranderen. Hengstmengel: “Als de nieuwe wetgeving ingaat, zal er meer controle plaatsvinden op overschrijding van de maximumlimieten. Overschrijdingen moeten dan worden gemeld en mogelijk gaat de NVWA er ook toezicht op houden. Voor de meeste producten blijven de nieuwe maximum limieten redelijk gelijk aan huidige referentiewaarde. Sommige maximum limieten zullen lager liggen dan de huidige referentiewaarden, zoals voor biscuits voor kinderen. Daarnaast komen er nieuwe maximum limieten voor producten waar nu nog geen referentiewaarde voor geldt.”
"Door de parameters suikers en asparaginezuur te verlagen in de receptuur, kunt u winst behalen."
Hoe voorkomt u een te hoog gehalte aan acrylamide in uw product?
Acrylamide ontstaat bij het verhitten van zetmeelrijke producten op hoge temperaturen boven de 120 graden Celsius, en met relatief weinig vocht, zoals tijdens het bakken, braden, roosteren of frituren. Risicoproducten zijn daarmee bijvoorbeeld:
- Brood en het bakery-assortiment, zoals crackers en ontbijtgranen
- Koek, waaronder ook ontbijtkoek
- Snacks, zoals kroketten
- Aardappelproducten als friet of chips
- Koffie (geroosterde koffiebonen)
Van belang is dat voedselproducenten monitoren op de regelgeving in Verordening (EU) 2017/2158 én Verordening (EU) 2019/1888, waarin de Europese Commissie aanbeveelt de aanwezigheid van specifieke levensmiddelen te monitoren. Met die informatie kan de Europese Commissie mogelijk extra beheersmaatregelen vaststellen, zoals bijvoorbeeld voor nieuwe producten met potentiële risico’s, zoals granola.
"Door het acrylamide-gehalte in bijna-kant-en-klare-producten verder te verlagen, voorkomt u dat het gehalte te hoog is na de bereiding - bijvoorbeeld door variatie aan te brengen in de processen, zoals koken, stomen of sauteren van ingrediënten naast het bakken en braden."