Wereldvoedselveiligheidsdag 2023: aandacht voor gezondheidsrisico’s in voeding

6 juni 2023

Op 7 juni 2023 is het Wereldvoedselveiligheidsdag. Sinds 2018 vraagt de VN op deze dag jaarlijks internationaal aandacht voor het voorkomen, opsporen en beheersen van gezondheidsrisico’s in voeding. Het thema van dit jaar is ‘Food Standards Save Lives’. Voedselveiligheidsnormen geven boeren, telers, voedselproducenten, retailers en horeca niet alleen richtlijnen over de hygiënische behandeling van voedsel, maar bepalen ook de maximale hoeveelheden additieven en verontreinigingen die veilig kunnen worden geconsumeerd. Elk jaar worden desondanks 600 miljoen mensen ziek door de 200 verschillende soorten ziekten die via voedsel kunnen worden overgedragen. Door voedsel overgedragen ziekten veroorzaken elk jaar 420.000 vermijdbare sterfgevallen. We zijn er met z’n allen verantwoordelijk voor om ons voedsel veilig te bewaren in de hele toeleveringsketen, van boer tot bord. In elk deel van de keten zijn er gevaren die besmetting kunnen veroorzaken. Dat voorkomen, is iets waar alle specialisten van Eurofins zich dagelijks voor inzetten. Wat doen wij precies? 

Wij vinden het ook belangrijk dat voeding en water geen ziekten overdragen. Onze specialisten en wetenschappers leveren een bijdrage aan de wereldwijde gezondheid en (voedsel- en water)veiligheid door onze klanten te voorzien van hoogwaardige laboratorium- en adviesdiensten. Dagelijks leveren onze (ruim) 700 medewerkers en 12 kenniscentra & laboratoria een belangrijke bijdrage aan onze belangrijkste taak: de borging van voedsel- en waterveiligheid. Zij zorgen ervoor dat de kwaliteit van water, diervoeder en van voedsel te allen tijde gewaarborgd is en geven een kwaliteitsgarantie op productniveau. 

Meer dan 200.000 analysemethoden

Eurofins biedt wereldwijd een portfolio van meer dan 200.000 analysemethoden voor het evalueren van de veiligheid, identiteit, samenstelling, authenticiteit, oorsprong, traceerbaarheid en zuiverheid van stoffen en producten. Met 900 laboratoria in 54 landen kunnen wij een heel breed scala aan generieke én specialistische analyses aanbieden. De meeste monsters analyseren wij in onze laboratoria in Nederland. Bij hele specifieke, complexe onderzoeken kunnen wij rekenen op Eurofins-laboratoria in andere landen. 

Voldoen aan wet- en regelgeving

Om de voedselveiligheid te waarborgen, moeten grondstoffen en producten ook wettelijk voldoen aan bepaalde kwaliteits- en veiligheidseisen. Onze experts hebben alle kennis in huis van bijvoorbeeld Maximale Residu Limieten (MRL’s), de toelating van bepaalde stoffen per land, wetgeving rond Legionella en Listeria monocytogenes en de houdbaarheid van product tot etiket-informatie. Wij begeleiden inkopers, producenten en retailers naar nieuwe wet- en regelgeving of kwaliteitsnormen en toetsen en adviseren waar zij het aantoonbaar voldoen aan wet- en regelgeving verder kunnen aanscherpen.

Ketenbeheersing

Vanaf de inkoop van bulkgrondstoffen tot het eindproduct bij de retailer adviseren en begeleiden wij onze klanten. In de hele keten helpen wij kosten te besparen, te voldoen aan wet- en regelgeving, voedselveiligheidsrisico’s te verlagen, de impact op het milieu te verkleinen, de snelheid te verhogen, verspilling tegen te gaan en zekerheid te krijgen over de kwaliteit van een grondstof en de herkomst – met tests, inspecties en advies. Door samen te werken met 900 Eurofins-laboratoria wereldwijd in 54 landen én data slim te koppelen, krijgen we inzicht in de stappen in de keten. Onze laboratoria zijn daarmee in de buurt van alle plaatsen die uw keten raken. Onze betrouwbare professionals spreken de taal ter plaatse en handelen volgens de Europese wetgeving. 

Listeriabeheersing

Een van de belangrijkste ziekmakers in voeding in Nederland is Listeria monocytogenes. Onze listeria-specialisten adviseren producenten over de receptuuropbouw en testen de werking van additieven en natuurlijke conserveermiddelen tijdens de productontwikkeling. Met behulp van gevalideerde wiskundige modellen, voorspellen zij de groeipotentie van Listeria monocytogenes of andere relevante pathogenen in diverse vlees- en visproducten. Dit is een van de verplichte studies die staan beschreven in Infoblad 85. Daarna start de onderbouwing van de voedselveiligheid, conform Infoblad 85. Een challengetest is dan vaak onmisbaar. Tijdens een challengetest onderzoeken we hoe het daadwerkelijk is gesteld met de uitgroei van Listeria monocytogenes of andere relevante pathogenen in het product gedurende de gehele houdbaarheidstermijn. Als marktleider zijn wij toonaangevend in challengetesting. Onze hoogstaande onderzoeksmethode leidt tot de meest nauwkeurige resultaten.

Ondersteuning

Wilt u meer weten over hoe wij u kunnen helpen om de voedselveiligheid van uw grondstoffen en producten te waarborgen? Voor veel producten en stoffen kunnen wij supersnelle analyses leveren. Meer weten? Neem contact met ons op via sales-food-nl@eurofins.com of +31(0) 888 31 00 00.