Werken bij CCC FSS
Europedia
11 juli 2017

Nix 18 – Nu ook voor toetjes en ijsjes?

Wat hebben advocaattaartjes, chocobananentoetjes en Prosecco ijsjes gemeen? Je zou het wellicht niet verwachten, maar deze producten bevatten alcohol. Het verschil? Alleen voor de Prosecco ijsjes geldt een leeftijdsgrens van 18+…

Hoe zit dat nu?

In de etiketteringswetgeving is vermeld dat de hoeveelheid alcohol vermeld moet worden op het etiket indien dit meer is dan 1,2%. Dit geldt echter alleen voor dranken! Strikt genomen hoeft dus het % alcohol bij het taartje en toetje niet vermeld te worden. Dat het advocaattoetje en prosecco ijsje alcohol bevatten is op grond van de productnaam al wel duidelijk, dit verwacht je echter niet van een chocobananentoetje.

Duidelijkheid

Voor alle 3 de producten geldt overigens wel dat alcohol in de ingrediëntenlijst moet staan, de vermelding van het % is dus alleen voor dranken verplicht. Daarbij geldt dat informatie over voedsel, zoals bijvoorbeeld ingrediënten, op een duidelijk zichtbare plaats op de verpakking moet worden vermeld. Andere aanduidingen, afbeeldingen of materiaal mogen deze informatie niet verbergen, minder zichtbaar maken of de aandacht afleiden.

Misleiding?

De vraag is of hier sprake is van misleiding. Immers alcohol is als ingrediënt gedeclareerd, zoals ook voorgeschreven is in de wetgeving. Als producent kun je je afvragen welke verwachtingen je schept met de productnaam en ingrediënten en welke consequenties dit heeft voor het label.

Meer weten over etikettering of advise over uw label? Neem dan contact op met Christina de Willigen  (Christinadewilligen@eurofins.com) of bel met 088-8310330

Vorige Pagina