Werken bij CCC FSS
Europedia
17 juli 2018

(Total) Recall vanwege Listeria.. hoe beperk je de omvang?

Opvallend vaak in het nieuws de laatste tijd: productrecalls van kant en klare producten omdat er pathogenen zijn aangetroffen in het product en/of proces.

Los van het feit dat een recall veel werk en kosten met zich meebrengt, kost het ook tijd om (productie)processen hierna te verbeteren. En hoe kunt u zich er van overtuigen dat ook alle producten retour komen? Denk hierbij aan diepvriesproducten die een lange THT kunnen hebben.

Welk risico loopt u en had u eventueel een recall kunnen voorkomen of de gevolgen hiervan beperken? De NVWA eist bijvoorbeeld dat u bij RTE producten (die mogelijk niet goed verhit worden voor consumptie) extra alert bent op het risico van Listeria monocytogenes. In infoblad 85 staat dat voor RTE producten met een THT langer 5 dagen aanvullende borging noodzakelijk is, in de vorm van bijvoorbeeld modelberekeningen of challenge testen. Overigens is omgevingsonderzoek op Listeria monocytogenes ook onderdeel van de monitoring. Dit omgevingsonderzoek kunt u overigens ook toepassen voor Salmonella.

Eurofins Food Safety Solutions kan u helpen bij het bepalen van de voedselveiligheidsrisico’s die u loopt en adviseert u bij uw monsternameplan. Waar dient u de monsters te nemen en waarop laat u deze analyseren? Tevens helpen wij u met de onderbouwing rondom de borging van uitgroei Listeria monocytogenes, waarmee u voldoet aan de eisen van infoblad 85 van de NVWA .

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de experts van Eurofins Food Safety Solutions via foodsafetysolutions@eurofins.com

Vorige Pagina