Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze brochures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Voedselfraude

Waar geld in omgaat, zijn helaas vaak ook minder integere profiteurs actief. Ook als het om voeding gaat. Als trader, producent of retailer wilt u graag grip op uw keten en een eerlijk product leveren, van goede kwaliteit. Maar weet u zeker dat geen van uw leveranciers ooit een grondstof of product aan u heeft verkocht met goedkopere ingrediënten dan u had afgesproken?

Wij vinden dat ieder kwaliteitssysteem ook het voorkomen van fraude zou moeten borgen. Helaas is fraude met grondstoffen en hun herkomst nog aan de orde van de dag. Daarom begeleidt onze fraude-expert inkopers de risico’s in kaart te brengen aan de hand van een speciale fraudetool. Bij een hoog risico, ontvangt u advies met welke parameters u kunt testen of er sprake is van fraude. Of een grondstof of halffabricaat wel echt uit Italië of Chili komt bijvoorbeeld. Zo blijft u risico’s de baas.

Wat is voedselfraude? 

Als een leverancier u opzettelijk probeert te misleiden over de samenstelling van voeding met als doel er financieel beter van te worden, is er sprake van food fraude. Manieren om inkopers en consumenten te misleiden zijn voorbeeld: vervanging van een ingrediënt door een goedkoper ingrediënt, verdunning van een vloeistof, het verbergen of namaken van een ingrediënt óf product of onjuiste informatie op het etiket. Kortom: fraudeurs verkopen opzettelijk een ander of aangepast product, met vaak goedkopere ingrediënten om er financieel van te profiteren.

Producten die verkocht worden als duurdere soorten

Bekende voorbeelden zijn goedkopere tonijnsoorten die verkocht worden als duurdere soorten, kweekzalm die verkocht wordt als wilde zalm of vis die is ingespoten met water om hem zwaarder te maken. Andere voorbeelden zijn saffraan waar kleurstoffen aan worden toegevoegd, peperschillen tussen de peper, oregano gemixt met olijfbladeren en verdunde vruchtensappen, terwijl dat niet op het etiket is aangegeven. Ook al levert dit soort praktijken weliswaar weinig risico op voor de volksgezondheid, het mag niet en de voedingssector wil het niet. De inkoper en de consument betalen voor iets anders. De prijs die zij betalen is niet terecht als er andere of goedkopere ingrediënten zijn gebruikt.” 

Een risico uit onverwachte hoek

Fraude komt soms uit onverwachte hoek. Denk bijvoorbeeld aan de partijen sesamzaad uit India die verontreinigd waren met ethyleenoxide. Een recall volgde. Daarmee was er minder toezicht op sesamzaad dat ergens anders vandaan kwam. Het financiële belang kan maken dat eigenaren van onverkoopbare sesamzaadpartijen het tóch via via proberen te verkopen. Óf hij verkoopt het aan een inkoper elders in de wereld en vanuit daar wordt het doorverkocht aan Europa, waarbij dan niet vermeld wordt dat het sesamzaad oorspronkelijk uit India komt. Kortom: er was ineens een extra frauderisico op sesamzaad uit de hele wereld en óók op alle producten waarin sesamzaad is verwerkt. Een mooi voorbeeld van een frauderisico dat je op het eerste oog niet als risico zou classificeren.

Voedselfraudepreventie: 4 tips

1.    Vergroot uw kennis over voedselfraude. “Daarmee vergroot u het bewustzijn van wat er kan gebeuren en hoe fraudeurs te werk gaan, bijvoorbeeld via online webinars, nieuwsbrieven of trainingen.” Het eerder genoemde Eurofins International Food Integrity bulletin kan u hierbij helpen.
2.    Voer een vulnerability assessment uit. Tijdens zo’n risicoanalyse neemt u uw grondstoffen onder de loep, en beoordeelt u of er nieuwe risico’s zijn ontstaan. 
3.    Staaf de kwaliteit en herkomst die uw leverancier belooft met audits en testen. “Waar haalt uw leverancier zijn grondstoffen vandaan? Wat weet de leverancier van de keten: kent hij het hele ketenproces, of heeft hij alléén informatie van zijn directe leverancier? Welke beheersmaatregelen heeft hij uitgevoerd? Hoe langer de keten, hoe moeilijker vaak is te traceren bij welke boer de grondstof vandaan komt. Dan is ook het risico op fraude groter.
4.    Risico’s opnieuw beoordelen. In bijzondere situaties is het verstandig om deze opnieuw te beoordelen waar in de huidige situatie de risico’s liggen. 

Voedselfraude in uw organisatie voorkomen?

Als kennispartner denken wij graag met u mee om ook uw organisatie te beschermen tegen de risico’s van voedselfraude. Neem contact op met Eurofins Food Safety Solutions via +31 (0) 888 31 03 30 of via foodsafetysolutions@ftbnl.eurofins.com.

International Food Integrity Bulletin

Hoe meer u weet over voedselintegriteit en voedselfraude, hoe beter u bent voorbereid. De experts van Eurofins zijn wereldwijd dagelijks op zoek naar belangrijke informatie en stellen deze informatie beschikbaar in ons International Food Integrity Bulletin. Zo delen we alle actuele informatie graag met u! Met een abonnement op dit bulletin bewijst u dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen op het gebied van voedselfraude. Dat is een groot voordeel voor de BRC- en FSSC-certificering, waarin dit aspect specifiek word bekeken. Interesse in ons (betaalde) International Food Integrity Bulletin? Klik hier voor meer informatie.

Heeft u een vraag? Bel of mail ons gerust.

Contactgegevens België