Steeds meer vegetarische en veganistische producten veroveren de winkelschappen en inmiddels is het al redelijk gewoon om niet elke dag meer vlees te eten. Ook de kwaliteit van deze vleesvervangers verbetert en soms zijn deze producten bijna niet meer van echt vlees te onderscheiden. Het is dus niet raar dat je dus zomaar een vegetarisch product koopt i.p.v. ‘gewoon’ vlees. Wat zijn eigenlijk de regels rondom de verpakking en etikettering?
Naamgeving
Het verschil tussen een vlees en niet-vleesproducten is niet altijd duidelijk. De naamgeving van deze producten lijkt vaak zeer veel op die van het reguliere product. Denk hierbij aan kaasschnitzels, gehaktballen of spekjes. Hoe heb je door dat je met vegetarische producten te maken i.p.v. met bijvoorbeeld varkens- of rundvlees? Met alleen het toevoegen van bijvoorbeeld een ‘c’ aan kipstuckjes of gehackt is er vaak nog niet voldoende onderscheid.
Misleiding?
Verordening (EU) Nr. 1169/2011 is er vrij duidelijk over. De consument mag niet misleid worden. Misleiding kan zowel plaatsvinden door de afbeeldingen en/of tekst op de verpakking. Deze mogen dus niet suggereren dat het om vlees gaat als het dit niet is. Daarnaast gelden voor sommige producten ook nog een extra bescherming. Het warenwetbesluit vlees, gehakt en vleesproducten zegt bijvoorbeeld over gehakt: De aanduiding gehakt mag uitsluitend worden gebezigd voor gehakt met een vetgehalte van ten hoogste 25%, voor zover die aanduiding vergezeld gaat van de naam van het soort slachtdier of in volgorde van afnemend gewicht de soorten slachtdieren die voor dit gehakt zijn geslacht. De term vegetarisch gehakt is wordt op dit moment overigens gedoogd.
Wat is toegestaan
Op de verpakking moet duidelijk zijn dat het om een vegetarisch of veganistisch product gaat. Soms wordt in hetzelfde gezichtsveld de vermelding “vegetarisch” geplaatst, soms zijn afbeeldingen veelzeggend. De EU beraadt zich of er een wetswijziging moet plaatsvinden om bijvoorbeeld ook de termen ‘melk’ en ‘schnitzel’ vast te leggen, zodat deze niet meer gebruikt kunnen worden voor vegetarische producten. Denk hierbij aan ‘roomboter’, wat ook aan specifieke criteria moet voldoen.
Nederland
De minister vindt voorlopig nog dat de huidige wetgeving (EU 1169/2011) voldoet als het gaat om regels rondom etikettering, maar zal mogelijk wel de Europese wetgeving gaan volgens als deze aanpast op dit gebied. Nieuwe richtlijnen zullen via de NVWA gecommuniceerd worden. Daarnaast is een nationale normcommissie in oprichting die zich bezig gaat houden met normalisatie op het gebied van vegetarisch en veganistisch voedsel en de ontwikkeling van een ISO norm.
Meer weten?
Wilt u weten wat is toegestaan, twijfelt u over uw benaming of afbeeldingen op uw etiket? Dan kunnen onze labelexperts u voorzien van informatie. Neem hiervoor contact op met foodsafetysolutions@ftbnl.eurofins.com