Meer grip op Listeria

23 augustus 2018

Kipfilet, ijsjes, tartaar, diepvriesmais, palingfilet, broccoli, diepvriesgroenten uit Hongarije en België, Zweedse aardappelpuree… Allemaal producten die dit jaar aan een recall onderhevig zijn geweest vanwege besmetting met de levensgevaarlijke Listeria monocytogenes. Volgens onderzoek van de EFSA is het aantal besmettingen met listeria is de afgelopen jaren (2008-2015) toegenomen bij met name vrouwen tussen 25 en 44 jaar oud en bij mensen ouder dan 75 jaar.

Als één van de oorzaken van deze toename noemt EFSA de toegenomen consumptie van kant-en-klare voeding . Volgens de Europese voedingswaakhond gaat het dan vooral om bewerkte vis, vlees dat een hittebehandeling ondergaat, kant-en-klare salades en zachte kazen.

Wat is nu het gevaar van Listeria monocytogenes en waarom worden er zoveel producten uit de handel genomen? Vaak is dit afhankelijk van de producteigenschappen. Lees hierover meer in het artikel uit Distrifood, met interviews met onze collega’s van advies.

Meer weten? Neem contact op met Eurofins Food Safety Solutions via foodsafetysolutions@ftbnl.eurofins.com of bel 088 831 0330