10 tips voor een nog (voedsel)veiliger bedrijf

30 mei 2018

Werk je met voedsel, dan moet je aan een hoop regels voldoen om aan te tonen dat je product ook veilig is. Dit lijkt een hoop rompslomp of veel extra werk, maar niemand zit te wachten op zieke gasten die jouw producten hebben geconsumeerd!

Je kan een hoop doen om dit te voorkomen. Hieronder lees je 10 regels die voor het merendeel van de bedrijven gelden en die in alle hygiënecodes zijn beschreven:

  1. Zorg allereerst dat je werkt volgens de regels van een goedgekeurde hygiënecode. In deze hygiënecodes staat exact beschreven waaraan je moet voldoen. Er zijn bijvoorbeeld codes voor de horeca en catering, maar ook voor het slagersbedrijf, poeliers en bierbrouwerijen. Zoek uit welke code voor jou van toepassing is. Een overzicht van alle bestaande codes kun je vinden op de website van de NVWA.
  2. Voer temperatuurscontroles goed uit en registreer deze op de temperatuurlijsten. Door temperatuurscontrole uit te voeren voorkom je paniek doordat je te laat constateert dat je diepvries of koelkast stuk is en je al je producten moet derven. Daarnaast zijn temperaturen CCP’s (kritsche punten) binnen jouw process. Denk hierbij aan het verhitten of terugkoelen van producten. Indien je de controles uitvoert en de gemeten waardes voldoen aan de normen, ben je al een eind op weg naar een voedselveilig product.
  3. Zorg dat je een schoonmaakrooster opstelt. Zo weet je precies wat je allemaal en met welke frequentie moet schoonmaken en vergeet je niets. Denk bijv. aan rubbers van koelingen, het schoonmaken van plafonds of planken in het magazijn.
  4. Zorg voor een goed werkende, gekalibreerde steekthermometer. Hiermee kan je zowel de temperatuur van producten meten, maar ook van koelingen en vriezers.
  5. Controleer de THT datums van producten. Doe dit regelmatig en plaats producten FIFO in de opslag, dit voorkomt onnodige derving doordat producten te oud zijn om te gebruiken.
  6. Codeer je producten. Wanneer je producten uit de originele verpakking haalt  of ze aanbreekt, voorzie het product dan van een codering waarop je de datum van opening en/of houdbaarheid vermeldt. Voor gekoelde producten die tussen 4-7°C opgeslagen worden is de houdbaarheid 2 dagen.
  7. Zorg voor goede reinigingsmiddelen en materialen die geschikt zijn voor het te reinigen oppervlak en de vervuiling die erop aanwezig is. Met goede middelen en materialen wordt het schoonmaken een stuk makkelijker en VEILIG!!
  8. Voorkom kruisbesmetting. Zorg ervoor dat je product niet besmet kan raken met bacteriën of allergenen! Gebruik voor rauwe producten een andere snijplank dan voor bereide en consumptie gerede producten. Let goed op je werkwijze, zeker ook wanneer je een allergeenvrij product gaat bereiden. En denk ook aan de scheiding van afval van je productieproces.
  9. Was je handen grondig. Was je handen tussendoor regelmatig met zeep en in ieder geval als je het toilet bezocht hebt, gewerkt hebt met rauwe producten of afval hebt weggegooid.
  10. Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne. Draag bijvoorbeeld je haar in een staart, hiermee voorkom je dat er haren in je product terecht komen. Maar denk ook aan het dragen van schone werkkleding, draag geen sieraden, zorg dat je nagels kort, schoon en ongelakte zijn en gebruik niet teveel parfum of aftershave…..

Het lijkt best veel, deze tips, maar zorg ervoor dat je deze opneemt in je dagelijkse routine, dan valt het reuze mee!