Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze brochures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Analyse van melkproducten op perchloraat en chloraat nu onder accreditatie

Onlangs kon Eurofins Lab Zeeuws-Vlaanderen de accreditatie voor de analyse van perchloraat en chloraat uitbreiden voor infant formulas en bijbehorende ingrediënten, onder toezicht van de Raad voor Accreditatie. Als klant kon u al langer gebruik maken van deze geaccrediteerde analysemethode voor voeding en diervoeders. “We hebben veel ervaring met deze analyse”, vertelt Stefanie Overdijk, Lean manager bij Eurofins. “Na een klantvraag zijn we samen met Eurofins Expertise Centre for Complex Carbohydrates and Chemistry (CCC) aan de slag gegaan met de accreditatie van deze analyse voor zuigelingenvoeding en andere melkproducten, waarvoor uiterst strenge wetgevingsnormen gelden. En dat is niet voor niks natuurlijk. Daarom is voldoen aan strenge kwaliteitseisen extra belangrijk voor deze productgroep.” Overdijk vertelt wat het behalen van de accreditatie precies betekent voor klanten én over het belang van het monitoren van chloraat en perchloraat in uw productieproces.

Chloraat en perchloraat kunnen ontstaan tijdens het productieproces. “Na het gebruik van een desinfectant - die chloor kan bevatten - kan een stof als chloraat ontstaan als gevolg van een chemische reactie”, vertelt Overdijk. En laten juist melkproducten vaak in silo’s worden opgeslagen en via tanks en leidingen vervoerd en/of bewerkt worden in een fabriek. “De tanks en leidingen moeten regelmatig worden gereinigd. Door het ontstaan van chloraat of perchloraat tijdens het productieproces of door de aanwezigheid hiervan in grondstoffen en andere gebruikte producten kan contaminatie van het eindproduct optreden. Daarom testen we verschillende producten uit het productieproces in opdracht van de klant om contaminatie van een product te monitoren.”

Nieuwe inzichten

Om zicht te krijgen op de chemische processen, is samenspel tussen klant en laboratorium belangrijk, vindt de Lean manager. “Voor de juist toepassing van onze analyse is het belangrijk zo volledig mogelijke productinformatie te ontvangen. In gesprek komen we samen met de klant vaak tot nieuwe inzichten en kunnen we een antwoord of oplossing bieden tegen de aanwezigheid van de ongewenste contaminanten in hun product.” Zo’n oplossing gaat bijvoorbeeld over het reduceren van het perchloraat- of chloraatgehalte in het product. Overdijk: “Het gaat om de balans vinden tussen schone leidingen en geen bacteriën en ziekteverwekkers in het eindproduct aan de ene kant en risico van contaminatie van perchloraat en chloraat aan de andere kant. Door monitoring van het productieproces kunnen we controleren of de waardes zijn afgenomen in het eindproduct. Mooi dat we klanten daarbij goed kunnen helpen!”

Analyse onder accreditatie nodig

En dat gebeurt nu ook onder accreditatie als het gaat om melkproducten. Om een accreditatie te behalen, moet een analysemethode voldoen aan vooraf bepaalde eisen. “Het behalen van een accreditatie is de kers op de taart van procesontwikkeling en kwaliteitsborging. Ik merk dat onze klanten vaak bewust kiezen voor analyses die we uitvoeren onder accreditatie. Deze analyses hebben ze namelijk nodig voor de wettelijke toelating van hun producten. We maken aantoonbaar dat we een kwalitatief hoog product aanbieden. Dat geeft onze klanten zekerheid dat de analysemethode nauwgezet wordt uitgevoerd. Middels validatie toetsen we aan vooraf vastgestelde prestatiekenmerken - om aan de wetgeving voor zuigelingenvoeding en andere melkproducten te voldoen. Een van deze prestatiekenmerken is de verlaagde rapportagegrens van 0.005 mg/kg voor chloraat en 0.002 mg/kg voor perchloraat”, licht Overdijk toe.

Interesse?

Wilt u uw product ook laten analyseren op perchloraat en/of chloraat met deze geaccrediteerde analysemethode? Of zoekt u advies bij het verlagen van het gehalte chloraat of perchloraat in uw product? Dan helpen wij u graag. Neem contact met ons op T +31 (0) 114 347 824 of ContaminantsBNL@ftbnl.eurofins.com.

 

Heeft u een algemene vraag? Bel of mail ons gerust.