Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze brochures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Voorbereid op de toekomst: monitoring van plastic verpakkingen

“Analyseren jullie naast de inhoud, ook de verpakkingen?” 

In de komende jaren wordt de regelgeving rond plastic verpakkingen van voeding en dranken verder aangescherpt, bijvoorbeeld van plastic flessen en drankverpakkingen. Zo moeten PET-flessen vanaf 2025 minimaal bestaan uit 25% gerecycled plastic. Om te voldoen aan deze richtlijnen, biedt monitoring van plastic verpakkingen inzicht. Op aanvraag, voert Eurofins sinds dit jaar analyses uit voor klanten om de gebruikte materialen van hun plastic verpakkingen te specificeren. Accountmanager Katrien van Doldersum en Quality consultant en verpakkingsexpert Ilona de Kok nemen ons mee in de toekomstige regelgeving en hoe u daarop kunt anticiperen.

Op aanvraag van een retailer, zette Eurofins deze dienst – het analyseren van plastic verpakkingen – op. Doldersum sprak met deze klant:

“Hun missie? Verpakkingen verduurzamen. Ook willen ze recycling en hergebruik stimuleren en minder plastic gebruiken. ‘Kunnen jullie naast de inhoud, ook de verpakking analyseren?’, was de vraag. Tijdens het gesprek ontstond een handige oplossing. Als we van hen een pot pindakaas binnenkrijgen is het nu: inhoud eruit, label en dop van de verpakking halen en daar gaan we vervolgens mee aan de slag – in plaats van met de pindakaas zelf. Mooi om te zien wat één telefoontje al niet teweeg kan brengen.”

Deze retailer is niet de enige die zich bezighoudt met duurzamere verpakkingen en dat heeft een reden.

Hoe gaan we dat controleren?

 Single used plastics zijn verboden volgens EU-richtlijn 2019/904. En als producent of retailer moet u steeds meer verantwoording gaan afleggen over het verpakkingsmateriaal dat u gebruikt voor uw levensmiddelen of non-food-artikelen. Vanaf 2025 moeten frisdrank- en waterflessen bestaan uit 25% gerecycled PET, in 2030 gaat het om 30% én doppen moeten vastzitten aan de fles. Alle andere verpakkingen moeten in 2030 recyclebaar zijn. Bovendien moet het label straks informatie bevatten over de plastics in de verpakking. Maar hoe kunnen we checken of de verpakkingen straks ook daadwerkelijk voldoen aan de eisen? De Kok:

“Dat kan complex worden. Ik denk dat een infraroodscanner geen onderscheid maakt tussen recyclebaar, gerecycled en ander plastic. Toch willen we in de foodsector weten of onze leveranciers verpakkingsmaterialen leveren die aan de wetgeving voldoen, zodat onze verpakte producten compliant zijn. Lab-analyses van verpakkingen op type materiaal van elk verpakkingscomponent, kan dan uitkomst bieden. We kunnen het materiaal van verschillende lagen van de verpakking bepalen: van monolayer tot multilayer plastic en plastic met een metalen seal. Aan de hand van de resultaten kunnen onze klanten de door hun leveranciers aangeleverde verpakkingsgegevens in hun interne systemen controleren.” 

Hoe gaan de verpakkingen eruitzien? 

Hoe kunt u dan straks uw verpakking recyclebaar maken of laten bestaan uit gedeeltelijk gerecycled PET? “Er zijn heel veel opties”, begint verpakkingsexpert Kok.

“Waarschijnlijk bestaan verpakkingen in de toekomst niet meer uit zo veel kleuren en 25 soorten PP en HDPE in één verpakkingslaag. Monolayer plastic is makkelijker te recyclen. Of we gaan naar een verpakking die bestaat uit meerdere lagen van één soort materiaal en in één kleur. Ik adviseer ook om te onderzoeken of overstappen op ander materiaal mogelijk is. Met een barrièrelaag aan de binnenzijde, zijn er voor de buitenzijde allerlei alternatieve opties voor plastic. Eigenlijk werkt dat hetzelfde zoals de metalen laag aan de binnenzijde van een chipszak.” 

Meer weten?

Wilt u meer weten over het analyseren van plastic verpakkingen, labelinformatie over plastics of advies voor het verduurzamen van uw verpakkingen? Lees meer over onze dienstverlening. Onze analisten en consultants helpen u graag. Neem contact met ons op via +31(0)888 31 03 30 of foodsafetysolutions@ftbnl.eurofins.com