Sinds eind juni 2021 is onze nieuwe ‘SPIFAN-analyse’ voor vetzurensamenstelling in melk en melkproducten geaccrediteerd. Als een van de weinige laboratoria in Nederland, kan Eurofins de voorbewerking én de uitgebreide analyse conform SPIFAN-methode uitvoeren onder ISO 17025 voor het bepalen van maar liefst 78 vetzuren. De nieuwste ‘SPIFAN-methode’ meet de vetzurengehaltes sneller én nauwkeuriger - met name als het gaat om vetzuren met een laag gewicht. Een uitkomst voor producenten die het aantal vetzuren in hun product sneller en zeer secuur willen doseren, voor een hoge kwaliteit. In dit artikel vertellen we meer over de nieuwe analyse en het belang van precisiedoseren van vetzuren.
De methode (NEN-ISO-16958) is ontwikkeld door AOAC’s SPIFAN, het Stakeholder Panel on Infant Formula and Adult Nutritionals. Dit panel wil de kwaliteit en veiligheid van zuivelproducten verbeteren. Jaap Hengstmengel, Business Unit Manager van Eurofins LabCo: “Wij hebben deze methode geïmplementeerd op verzoek van een klant van ons: een toonaangevende, grote producent van zuigelingenvoeding. Voor hen hebben we heel veel producten geanalyseerd aan de hand van de nieuwe methode tijdens het uitgebreide validatieproces. Daaruit is gebleken dat die methode zeer betrouwbaar en nauwkeurig is. De monstervoorbereiding zit ook in deze methode. Dat zorgt voor minder variatie in de analyseresultaten van laaggewicht vetzuren.”
Korte keten én efficiëntie
Tijdens de voorbewerkingsmethode blijven de korte ketens - die altijd aanwezig zijn in zuivel - in stand. Hengstmengel: “Zo geeft deze methode een betrouwbaarder beeld van de exacte vetzurensamenstelling, ten opzichte van de klassieke methode. Bovendien is de methode efficiënter: in de voorbewerking hoeven we het vet niet langer eerst uit het product te scheiden voordat we het proces starten én we kunnen werken met een lagere monsterhoeveelheid. De detectiegrens van deze analysemethode is heel laag - 0,001 gram per 100 gram - en daardoor zeer nauwkeurig en betrouwbaar.”
Precisiedoseren
Deze lage detectiegrens in combinatie met de nauwkeurige rapportage van hoog- en laaggewicht vetzuren maakt het precisiedoseren mogelijk. “Precisiedoseren komt van pas bij het doseren van losse vetzuren, of tijdens het toetsen van de vetzuursamenstelling van een ingekochte grondstof. Zo is het bij infant formula of andere hoogwaardige gezondheidsproducten het uitermate belangrijk dat degenen die het product consumeren de juiste vetten binnenkrijgen”, licht Hengstmengel toe.
Letten op gezonde vetzuren
De ‘SPIFAN-analyse’ is geaccrediteerd voor het meten van de vetzurensamenstelling in melk en melkproducten. Volgens Hengstmengel is de ‘SPIFAN-analyse’ ook zeer geschikt voor een zeer nauwkeurige analyse op de vetzuursamenstelling van andere soorten zuivelproducten met een hoog en laag vetgehalte: “Steeds meer consumenten letten op welke gezonde vetten zij binnenkrijgen. Het is daarom ook voor andere hoogwaardige zuivelproducten van belang om op het etiket zo correct mogelijk óók de vetzuren met een laag gewicht nauwkeurig te kunnen vermelden. Transvetzuren en verzadigde vetzuren, die in melk relatief veel voorkomen en – waar de consument vaak naar kijkt – gezonde onverzadigde vetzuren, zoals omega 3 en 6.”
Precisie & vetzuren
Omega 3 en 6 zijn essentiële vetzuren die ons lichaam niet zelf aanmaakt. Kortom: een noodzakelijk nutriënt in ons dieet. Er worden allerlei gezondheidsvoordelen aan deze essentiële vetzuren toegeschreven. Zo zouden alfalinoleenzuur, linolzuur en gammalinolzuur belangrijke functies ondersteunen in de celwanden, in de grijze stof in onze hersenen en in de regulatie van de bloeddruk. De semi-essentiële vetzuren in visvetzuur EPA of in DHA zijn belangrijk voor ongeboren en pasgeboren baby’s. De opname van alfalinoleenzuur is alleen hoog genoeg als deze semi-essentiële vetzuren voorradig zijn en als er een juiste balans is met linolzuur. “Voor specifieke producten is het heel belangrijk om de essentiële en semi-essentiële vetzuren zeer nauwkeurig te doseren en op het etiket te vermelden. Daarom is deze ‘SPIFAN-methode’ goed nieuws voor producenten. Niet alleen in de melkindustrie, maar voor alle zuivelproducenten”, vertelt Hengstmengel.
Meer weten?
Deze nauwkeurige analysemethode voor de vetzuursamenstelling is nu beschikbaar. De standaard doorlooptijd tot het onderzoeksresultaat is 3 dagen; bij spoed is het resultaat er al in 1 dag. De rapportage meldt het aantal vetzuren per 100 gram product. Daarmee hoeft u de vetzuren niet om te rekenen voor uw etiket. Heeft u interesse in deze analyse? Neem dan contact met ons op via +31 (0)180 643 000 of labco@ftbnl.eurofins.com.
Vragen of interesse?
Neem contact op!
Alle Jan Pool
Accountmanager