“Klanten analyseren al langer kruiden, rijst, vis en drinkwater op microplastics”
Sinds kort kan Eurofins Food, Feed, Water Benelux microplastics ook identificeren en kwantificeren in infant food, melkpoeders en in andere melkproducten. Deze microplastics-analyse is nu gevalideerd, in samenwerking met het Eurofins Microplastics competence centre. Deze analyse is opgenomen in het portfolio van onze laboratoria, op aanvraag van een van onze klanten in de zuivelindustrie. De analyse van microplastics in diverse andere voedingsproducten en in drinkwater is al langer mogelijk. Tom Ras, Technisch manager: “Producten als water, bodemsamples, vis en schaal- en schelpdieren, rijst, theezakjes en gedroogde kruiden werden eerder al geanalyseerd op microplastics. Daar hebben we nu voor onze zuivelklanten de infant formula-, melkpoeder- en vloeibare melkproducten aan toegevoegd.” Hij vertelt meer over de nieuwe analysemogelijkheden.
“Dankzij een unieke innovatieve voorbehandelingsmethode kunnen we de analyse van infant formula, melkpoeder, premixen en andere melkproducten nu toevoegen aan ons portfolio”, vertelt Ras. “Zonder de microplastics te schaden, kunnen we alle andere stoffen uit het monster zuiveren, zoals vitaminen, mineralen en vetten. Bij het aantreffen van microplastics in de eindproducten, kunnen grondstoffen en de productieomgeving in de productiepijplijn getest worden op microplastics. Daarmee kunnen we de bron van de microplastics in uw product achterhalen, mochten die in uw product voorkomen. De microplastics kunnen al in de melk of in het water zitten of tijdens het productie- of schoonmaakproces in uw product terechtkomen. Samen met het Eurofins microplastics expertisecentrum in Australië en lokaal gevestigde consultants staan wij paraat om u te adviseren bij de reductie van microplastics in uw product.”
Microplastics: waar komen ze vandaan en is het nodig om mijn product erop te monitoren?
Microplastics accumuleren in de voedselketen. Ze zijn vaak zo klein, dat we ze niet kunnen zien met het blote oog. Synthetische kleding geeft bijvoorbeeld vezels af tijdens het wassen, verzorgingsproducten kunnen in het riool terechtkomen tijdens het douchen, net als schoonmaakmiddelen. De microplastics breken niet af in afvalwaterzuiveringsinstallaties. Via het water kunnen de microplastics op landbouwgrond terechtkomen, en zo in de voedselketen voorkomen. Recent zijn microplastics ook aangetoond in de bloedbaan van mensen.
De impact van microplastics op ons leven
Wetenschappers van de Wageningen University & Research deden onderzoek naar microplastics. Zij stellen dat een gemiddeld mens op aarde elke week 0,0041 milligram microplastics binnenkrijgt. In een heel leven krijgt de gemiddelde mens 32,3 milligram binnen. Zo’n 41 nanogram zou daarbij in het lichaam worden opgenomen. Tegelijkertijd krijgt 1 op de 20 mensen op aarde tot 675 milligram per week binnen. Hoeveel microplastics iemand binnenkrijgt, hangt dus af van de omgeving waarin zij leven.
Nog veel onduidelijk
De laatste jaren is er in de media wel steeds meer aandacht voor microplastics. Desondanks is er op dit moment nog geen regelgeving rond microplastics in voeding of dranken in Nederland, Europa en ook niet internationaal. Vanuit de sector zijn er nog geen referentiewaarden bekend. Wel moeten producenten, merkeigenaren of retailers natuurlijk zorgen voor een voedselveilig product. Het identificeren van de omvang van aanwezige microplastics in consumentenproducten draagt hieraan bij. Er is nog te weinig onderzoek gedaan naar het effect dat de consumptie van microplastics heeft op de mens, om er conclusies aan te kunnen verbinden (bron: Microplastics in Bottled Water - Science of the Total Environment 837 (2022) 155329).
Hoe werkt de analyse van microplastics?
Wie wil toetsen of een product microplastics bevat, kan het product laten analyseren. Ras: “Voor de analyse van microplastics gebruikt Eurofins een innovatief LDIR-systeem, op basis van infrarood. We analyseren uw voedingsproduct of drank op de 8 meest voorkomende microplastics: PE, PS, PP, PVC, PET, PC, PMMA en PA. Zo identificeren we de aanwezige polymeren, de grootte in de 3 klasses 20-100µm, 100-200 µm en 200-500 µm, kleur, de vorm en uiteraard de hoeveelheid – in totaal en per polymeer. Ter controle voegen de labspecialisten de referentiematerialen polyethyleen en polystyreen toe, tijdens de extractie en de clean-up. Daarnaast nemen zij in elke batch een negatieve blanco-controle mee. De resultaten van beide kwaliteitscontroles staan ook apart in de rapportage en hebben geen betrekking op het eindresultaat.”
Meer weten?
Bent u benieuwd of er microplastics voorkomen in uw product? U kunt uw product – of het nu gaat om melkpoeders, melkproducten of andere voedingsproducten - altijd een keer laten testen. Voor analyse of advies over de monstername in speciaal geprepareerd glaswerk bent u bij ons aan het juiste adres. Meer weten? Neem contact met ons op via sales-food-nl@eurofins.com of bel +31 (0)88 831 0000.
Vragen of interesse?
Neem contact op!
Alle Jan Pool
Accountmanager
Heeft u een algemene vraag? Bel of mail ons gerust.
Bel ons
NL: +31(0) 888 31 00 00Mail ons
sales-food-nl@ftbnl.eurofins.com