Eurofins
Zoeken

Om één van onze whitepapers te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Om één van onze brochures te downloaden vragen wij u om uw e-mailadres op te geven. 

Belangrijke wijzigingen voor microbiologisch onderzoek van rauwe melk: wat melkveehouders moeten weten

Vanaf 1 januari 2025 treedt nieuwe wetgeving in werking, met strengere eisen voor rauwe melk en rauwe room. Deze regelgeving geldt voor melkveehouders die rauwe melk of room direct aan consumenten leveren, bijvoorbeeld via een boerderijwinkel of melktap. Het doel is de voedselveiligheid verder te verbeteren. Waar moet u precies aan voldoen?

Masja Horrevorts, operations manager bij Eurofins WFC licht de nieuwe regels toe. “Volgens de nieuwe richtlijnen moeten melkveehouders hun rauwe melk maandelijks laten testen op de volgende bacteriën:

  • Salmonella
  • Campylobacter
  • Shiga-toxine producerende E. coli (STEC)

Daarnaast blijft een tweemaandelijkse analyse vereist op het totaal aerobe kiemgetal bij 30 °C.” Is dat nu echt nodig? Volgens Horrevorts wel: “De eisen hebben best impact op kleinere melkveehouders. Maar rauwe melk is wél een hoog-risicoproduct. Van STEC en Salmonella kunnen mensen heel erg ziek worden. Met regelmatig testen kunt u de risico’s goed beheersen én voldoet u aan de nieuwe wetgeving.” 

Aanpassingen in testfrequentie

De analyses op Salmonella, Campylobacter en STEC moeten dus minimaal één keer per maand plaatsvinden, aan het einde van de houdbaarheid of na 72 uur. “Maar als de resultaten gedurende zes maanden voldoen aan de wettelijke eisen, mag u de frequentie verlagen naar één keer per twee maanden. Dat helpt om kosten te besparen. Voor het totaal aerobe kiemgetal blijft de frequentie twee keer per maand”, vertelt Horrevorts.

Start nu

De nieuwe eisen gaan direct in per 1 januari 2025. Horrevorts: “De NVWA kan er vanaf dan ook direct op handhaven. Start daarom nu met de analyse, zodat u nog beheersmaatregelen kunt nemen als de analyseresultaten te hoog uitvallen.”

Tip: let op correcte monstername

“Levert u de monsters zelf aan? Let dan ook op correcte monstername. Zorg voor schone handen en steriele materialen, zodat we echt alleen testen wat er in de melk of room zit. Zo sluiten we uit dat we positief testen op een Salmonella-bacterie die zich op uw handen bevond, terwijl de melk schoon was.”

Hoe zorgt u ervoor dat dit niet teveel tijd kost?

Horrevorts: “Wij hebben we een totaaloplossing voor melkveehouders. Wij nemen de monstername, analyse en rapportage volledig uit handen, zodat u zich kunt richten op uw bedrijfsvoering. Ons dienstenpakket is volledig afgestemd op de nieuwe wetgeving en zorgt ervoor dat u altijd aan de vereisten voldoet. Ook uw verplichte analyse op het totaal aerobe kiemgetal kunnen wij meenemen. Zo bespaart u kosten. Er is immers slechts één keer transport en voorbewerking van het monster nodig én er is minder product nodig.” 

“Ons lab werkt onder accreditatie van ISO 17025 en heeft veel ervaring met STEC. Bovendien kunnen we op verzoek monsters bij u ophalen. En blijkt uit de analyseresultaten toch dat Salmonella, E. coli of Campylobacter in uw product voorkomt? Dan kijken we met u mee waar u in uw proces maatregelen kunt nemen om besmetting te voorkomen. Bij ons krijgt u de aandacht en begeleiding die u nodig heeft.” 

Meer weten?

Wilt u meer weten? Bekijk hier de volledige wijziging van het Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen. Of neem contact met ons op via sales-food-nl@ftbnl.eurofins.com of bel ons via +31 (0) 888 31 00 00 voor persoonlijk advies. Samen zorgen we ervoor dat u voldoet aan de wettelijke eisen en veilige producten kunt blijven leveren.