Van alle listeriasoorten is Listeria monocytogenes de pathogene bacteriesoort die de meeste risico’s met zich meebrengt. Deze ziekteverwekkende bacterie kan voorkomen in kant en klaar producten. Het gaat om gekoeld eten in allerlei vormen, zoals vleeswaren, gerookte zalm, gesneden groenten en fruit, ready-to-eat-maaltijden (RTE), appelgebak en voorgegaarde burgers. Listeria monocytogenes is in staat om te groeien bij lage temperaturen en is daarom lastig te bestrijden. Eurofins Feed, Food & Water helpt fabrikanten van kant en klaar producten en retailers met een eigen huismerklijn in kant-en-klare levensmiddelen de voedselveiligheid te bewaken en de groei van deze listeriasoort te remmen.
Met advies en ondersteuning helpen we voedselproducenten om te voldoen aan wet- en regelgeving rond listeriabeheersing. Aan het einde van de houdbaarheid van een levensmiddel, mag het product niet meer dan 100 kolonievormende eenheden( kve) Listeria monocytogenes per gram bevatten. Dat is één van de eisen uit de verordening van de EU 2073/2005. De NVWA, handhaver van deze wet- en regelgeving, licht in Infoblad 85 toe hoe zij toeziet op de eisen uit deze verordening. Zo maakt Infoblad 85 melding van verplichte studies naar de groei van Listeria monocytogenes om de houdbaarheid van een product te onderbouwen.
Challenge test
Wij zijn u daarom graag van dienst met een challenge test. Daarmee testen we de groeipotentie of de groeisnelheid van Listeria monocytogenes in uw product door het product opzettelijk met deze listeriasoort te besmetten. We kunnen zelfs de groei op elke dag van de houdbaarheid berekenen, aan de hand van wiskundige formules. Net als de consequenties van een lagere bewaartemperatuur voor de houdbaarheid: een uitkomst voor sommige voedselproducenten.
Categorie 1.2 of 1.3?
Ook een indicatieve challenge test verzorgen we graag voor u. Daarmee kunt u eerst eens bekijken wat Listeria monocytogenes doet in uw product. Met deze eenvoudigere studie kunt u alleen controleren of het product wel of geen voedingsbodem vormt voor deze listeriasoort en of uw product daarmee in categorie 1.2 (wel een voedingsbodem) of juist in categorie 1.3 (geen voedingsbodem) valt. Valt uw product in categorie 1.2? Dan is het noodzakelijk om verdere listeriabeheersmaatregelen te nemen.
Modelberekening
In een modelberekening voorspellen FSSP of ComBase (modelberekeningsprogramma’s) ook hoe Listeria monocytogenes in uw product groeit als u bepaalde (conserveer)middelen toevoegt. Eurofins Feed, Food & Water ondersteunt veel klanten bij deze modelberekeningen, ook in de vorm van trainingen. Toch blijft een challenge test uiteindelijk altijd noodzakelijk. In ons lab kunnen we bovendien de werking van conserveermiddelen in uw product eenvoudig en snel testen. Ook hebben wij veel kennis van conserveermiddelen in huis. We adviseren u graag welk conserveermiddel bij uw product past.
Op zoek naar de bron
Misschien wilt u de listeriabeheersing ook zoeken in uw productieproces. Met onze omgevingsanalyse doen wij forensisch onderzoek op bacterieniveau in uw productiehal. We zoeken de bron met DNA-analyse. Met die informatie kent u de plaats waar Listeria monocytogenes zich heeft genesteld én we kunnen zelfs analyseren waar deze soort vandaan komt door het volledige DNA-molecuul te ontrafelen en het te vergelijken met monsters van (verpakkingen van) inkomende goederen, grondstoffen of halffabricaten.
Heeft u interesse in onze dienstverlening? Neem contact met ons op via e-mail: foodsafetysolutions@eurofins.com of bel ons op +31(0)888 31 03 30.
Kortom, hoe kunnen wij u helpen met een listeria probleem in uw bedrijf?
- Kennis van regel- en wetgeving. Vraag ons!
- Challenge testen. We doen het!
- Indicatieve challenge testen. Categorie 1.2 of 1.3, we kunnen het!
- Groeimodelberekening van uw listeria. Laat ons rekenen!
- Omgevingsanalyse. Wij ontdekken de bron!
Lees meer:
-
Vraag de whitepaper op via de homepage (scroll naar beneden).
Heeft u een vraag? Bel of mail ons gerust.
Bel ons
+31(0)888 31 03 30