Van alle listeriasoorten is Listeria monocytogenes de pathogene bacteriesoort die de meeste risico’s met zich meebrengt. Deze ziekteverwekkende bacterie kan voorkomen in kant en klaar producten. Het gaat om gekoeld eten in allerlei vormen, zoals vleeswaren, gerookte zalm, gesneden groenten en fruit, ready-to-eat-maaltijden (RTE), appelgebak en voorgegaarde burgers. Listeria monocytogenes is in staat om te groeien bij lage temperaturen en is daarom lastig te bestrijden.
Eurofins helpt fabrikanten van kant en klaar producten en retailers met een eigen huismerklijn in kant-en-klare levensmiddelen de voedselveiligheid te bewaken en de groei van deze listeriasoort te remmen.
Ook helpen we handelaren, slagers, horeca-zaken of multinationals met het onderbouwen of verlengen van de houdbaarheid. Lees hier meer >
Voldoen aan wet- en regelgeving
Met advies en ondersteuning helpen we voedselproducenten om te voldoen aan wet- en regelgeving rond listeriabeheersing. Aan het einde van de houdbaarheid van een levensmiddel, mag het product niet meer dan 100 kolonievormende eenheden( kve) Listeria monocytogenes per gram bevatten. Dat is één van de eisen uit de verordening van de EU 2073/2005. De NVWA, handhaver van deze wet- en regelgeving, licht in Infoblad 85 toe hoe zij toeziet op de eisen uit deze verordening. Zo maakt Infoblad 85 melding van verplichte studies naar de groei van Listeria monocytogenes om de houdbaarheid van een product te onderbouwen.
Challenge test listeria
Voor zowel fabrikanten als retailers, is optimale kwaliteit binnen de houdbaarheidstermijn belangrijk. Met een zogenoemde ‘challenge-test’ kunt u de houdbaarheid onderbouwen van gekoelde producten uit de supermarkt, zoals vlees, vis, zuivel of kant-en-klaarmaaltijden. Eurofins is marktleider in Nederland op het gebied van challenge-testing. Wat doen we dan precies? We onderzoeken hoe één of meerdere soorten micro-organismen zich gedragen in het product tijdens de houdbaarheidsdatum. In het lab besmetten we een monster van het product opzettelijk met een hoeveelheid micro-organismen. Tijdens de houdbaarheidstermijn bekijken we wat er gebeurt. Als blijkt dat het aantal micro-organismen te sterk groeit, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan en dat kunt u met een challenge-test uitsluiten.
Wij willen Listeria net zo graag in de kiem smoren als u. Dus: heeft u een kant-en-klaar of ‘ready-to-eat’ voedingsproduct? En wilt u de groei van Listeria monocytogenes beheersen binnen de houdbaarheidsperiode? Dan helpen wij u graag. Een risicobeoordeling, eventueel aangevuld met een challengetest, is onmisbaar in het proces. Noodzakelijk zelfs, voor wie aan de eisen van Informatieblad 85 van de NVWA wil voldoen.
Modelberekening
In een modelberekening voorspellen FSSP of ComBase (modelberekeningsprogramma’s) ook hoe Listeria monocytogenes in uw product groeit als u bepaalde (conserveer)middelen toevoegt. Eurofins ondersteunt veel klanten bij deze modelberekeningen, ook in de vorm van trainingen. Toch blijft een challenge test uiteindelijk altijd noodzakelijk. In ons lab kunnen we bovendien de werking van conserveermiddelen in uw product eenvoudig en snel testen. Ook hebben wij veel kennis van conserveermiddelen in huis. We adviseren u graag welk conserveermiddel bij uw product past.
Zekerheid vanaf de productontwikkelingsfase
Sommige klanten schakelen ons in als hun product klaar is. Zij hebben al een gewenste houdbaarheidsdatum vastgesteld. Alleen de laatste toetsing volgens Infoblad 85 moet nog plaatsvinden. En het komt weleens voor dat uit de modelberekening en challengetest blijkt dat de gewenste THT niet haalbaar is. Het product voldoet niet aan de wettelijke eisen. De producent is dan terug bij af en moet terug naar de ontwikkelingsfase en opnieuw smaaktesten en modelberekeningen en een challengetest laten uitvoeren. Zonde, want een challengetest is een kostbaar onderzoek. Tijd en geld gaat verloren.
Door Eurofins Food, Feed, Water Benelux in te schakelen vanaf de productontwikkelingsfase, bent u er tussendoor zeker van dat uw uitgangspunten kloppen met de werkelijkheid. Al tijdens de productontwikkeling kunnen wij toetsen of een additief of natuurlijk conserveermiddel werkt. En dat scheelt tijd en geld. Samen aan de slag met ons 3-stappenplan >
Op zoek naar de bron
Misschien wilt u de listeriabeheersing ook zoeken in uw productieproces. Met onze omgevingsanalyse doen wij forensisch onderzoek op bacterieniveau in uw productiehal. We zoeken de bron met DNA-analyse. Met die informatie kent u de plaats waar Listeria monocytogenes zich heeft genesteld én we kunnen zelfs analyseren waar deze soort vandaan komt door het volledige DNA-molecuul te ontrafelen en het te vergelijken met monsters van (verpakkingen van) inkomende goederen, grondstoffen of halffabricaten.
Listeria in de kiem smoren?
Neem contact op met Eurofins Food Safety Solutions via +31 (0) 888 31 03 30 of foodsafetysolutions@ftbnl.eurofins.com. Download ook onze flyer met infographic, met alle stappen overzichtelijk op een rij: in het Nederlands of in het Engels.
Heeft u een vraag? Bel of mail ons gerust.
Bel ons
+31(0)888 31 03 30Contactgegevens België
Bel ons
BE: +32 (0)50 45 00 60