In het berichtje uit de Quest van februari 2017 staat beschreven waarom op onverpakte levensmiddelen geen ingredienten hoeven te worden vermeld. Maar welke informatie moet er op het etiket van voorverpakte levensmiddelen en welke eisen worden bijvoorbeeld aan de voedingswaarde gesteld? Nu kunnen we natuurlijk antwoorden dat dit allemaal beschreven is in EU verordening 1169/2011, maar ook wij merken dan de praktijk weerbarstiger is. In dit artikel gaan we in op drie manieren hoe je kunt bepalen wat nu de voedingswaarde is van uw product.
Nevotabel
Wanneer uw product redelijk standaard is qua receptuur, dan kunnen de voedingswaardes uit de Nevotabel dienen als input. De tabel is makkelijk in gebruik en gratis toegankelijk. In de tabel zijn waardes weergegeven van generieke producten. Indien uw product qua receptuur “standaard” is, dan is dit wellicht de meest geschikte manier.
Berekening op basis van receptuur
Indien de receptuur van uw product niet “standaard” is, dan kunt u de voedingswaarde berekenen met die van de afzonderlijke ingrediënten en de hoeveelheid die u gebruikt. Informatie over de samenstelling van de ingrediënten kunt u terugvinden in productspecificaties of de NEVOtabel. Let op, neem ook mee of er eventueel verlies kan onstaan door drogen, verdampen of roken, dit heeft invloed op de totale hoeveelheid.
Berekening op basis van laboratoriumanalyse
Door de voedingsstoffen zoals vet, eiwit en koolhydraten afzonderlijk te analyseren komt u tot een nauwkeurige voedingswaarde van uw product. Deze methode wordt vaak toegepast wanneer uw product complex is en er een nauwkeuriger waarde vereist is. Overigens kennen de analyses ook een onnauwkeurigheid, en is een kleine tolerantie tussen gedeclareerde waarde en analyse toegestaan. Exacte toleranties per voedingsstof kunt u terugvinden in het Guidance document.
Wellicht heeft u nog vragen, of vindt u het berekenen lastig en wilt u nog meer informatie. In dat geval kunt u contact opnemen met foodsafetysolutions@ftbnl.eurofins.com